Serpentine Pavillion 2016 _BIG_ Bjarke Ingels

Serpentine Pavillion

serpentine-gallery-pavilion-20161_1180x580

Architect: BIG

AKTII Team:

Ricardo Baptista

Edoardo Tibuzzi

James Kingman

Jeg Dudley

 

Together with my team at AKTII we have the extreme privilege to engineer this year’s Serpentine Pavillion, designed by Bjarke Ingels Group.

Made from a series of box-like fibreglass frames stacked on top of each other, in a pattern based on a common brick wall, the pavilion was designed, engineered and assembled in less than 6 months.

The computational research team (p.art) were heavily involved in the design of the structure, creating parametric setting out and structural verification tools, such as our in-house Re.AKT toolkit.

The superstructure is formed of two surfaces which begin as separate sinusoidal walls at ground level and rise to merge as a straight, horizontal line at an elevation of 14 m above ground.

Fiberline in Denmark manufactured the GFRP bricks to a new improved mixture to enhance the material’s stiffness, and these were then joined by aluminium connectors and bolts.

 

 

Copyright AKT II.

www.akt-uk.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.